ΓΛΑΥΚΩΜΑ ΜΑΤΙΩΝ

Γλαύκωμα

Η πάθηση αυτή είναι και γνωστή ως “ο σιωπηλός κλέφτης της όρασης”. Το γλαύκωμα είναι μια πάθηση που κατά κύριο λόγο δεν παρουσιάζει συμπτώματα παρά όταν η πάθηση έχει προκαλέσει ήδη σημαντικές βλάβες στο οπτικό νεύρο οπότε και το οπτικό πεδίο του ασθενή αρχίζει να μειώνεται αισθητά. Ουσιαστικά παρουσιάζεται μείωση της περιφερικής όρασης του ασθενή η οποία και θα γίνει αντιληπτή όταν επηρεαστεί η κεντρική όραση.

Αιτία του γλαυκώματος είναι κατά κύριο λόγο η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση η οποία προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες στο οπτικό νεύρο. Μπορεί όμως να παρουσιάσει γλαύκωμα και κάποιος ασθενείς με φυσιολογικές τιμές στην ενδοφθάλμια πίεση.

Το γλαύκωμα αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες τύφλωσης ανά την υφήλιο. Οι τελευταίες στατιστικές δείχνουν ποσοστό της τάξης των 76 εκατομμυρίων πασχόντων, το οποίο τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθεί.

Εάν το γλαύκωμα δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως και σωστά, οι ασθενείς κινδυνεύουν από σημαντικές βλάβες στην όραση έως και τύφλωση.

Είναι αναγκαίο όλοι άνω των 40 ετών να υποβάλλονται σε οφθαλμολογικό έλεγχο κάθε 2 χρόνια ιδίως σε περιπτώσεις κληρονομικότητας, υψηλής μυωπίας, χρήσης κορτιζονούχων σκευασμάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα, ζαχαρώδους διαβήτη.

Το γλαύκωμα θεωρείται μια μη αναστρέψιμη πάθηση, όμως η γρήγορη διάγνωση του γλαυκώματος και ο συχνός έλεγχος μπορεί να επιβραδύνει σημαντικά την επιδείνωσή του.

Τύποι Γλαυκώματος

  • Γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας
  • Γλαύκωμα κλειστής γωνίας
  • Δευτεροπαθές γλαύκωμα ψευδοαποφολιδωτικό γλαύκωμα, μετά από τραυματισμό
  • Συγγενές γλαύκωμα