


Ξηροφθαλμία
Ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού πάσχει στις μέρες μας, κυρίως μετά την κρίση της πανδημίας του COVID από ξηροφθαλμία. Η ξηροφθαλμία μπορεί να οφείλεται σε μειωμένη παραγωγή των δακρύων ή σε αυξημένη εξάτμιση αυτών.
Η πάθηση αυτή επηρεάζεται από πολλούς εξωτερικούς παράγοντες (ατμοσφαιρικοί παράγοντες, χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, τηλεόρασης, κινητών τηλεφώνων & tablet, καπνός, έντονο μακιγιάζ, χρήση μασκών προστασίας από τη νόσο COVID και χρήση φακών επαφής) αλλά και εσωτερικούς παράγοντες (ρευματικά νοσήματα, αυτοάνοσα νοσήματα, ορμονικές διαταραχές, αλλεργίες, χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων για διάφορες παθήσεις κλπ).
Ο ασθενής που πάσχει από ξηροφθαλμία παραπονιέται συνήθως για αίσθηση ξένου σώματος (άμμος) στα μάτια, βαριά βλέφαρα και κουρασμένα μάτια, αυξημένη ροή δακρύων αλλά και για έντονο αίσθημα καύσου σε συνδυασμό με ερυθρότητα ακόμα και άλγος και θάμβος όρασης.
Η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή αντιμετώπισή της ξηροφθαλμίας μπορεί να αποτρέψει την εξέλιξη της νόσου, αλλά κυρίως να καλυτερεύσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Βλεφαρίτιδα
Η βλεφαρίτιδα αποτελεί μια χρόνια φλεγμονή του χείλους των βλεφάρων η οποία μπορεί να ξεκινήσει από τη παιδική ηλικία αλλά και αργότερα και αποτελεί μια χρόνια πάθηση. Ασθενείς που πάσχουν από δερματολογικά νοσήματα όπως η ροδόχρους ακμή παρουσιάζουν πιο έντονα τα συμπτώματα της βλεφαρίτιδας. Η βλεφαρίτιδα είναι επίσης κληρονομικό νόσημα.
Τα συμπτώματα της βλεφαρίτιδας είναι παρόμοια με εκείνα της ξηροφθαλμίας , καθότι αυτές οι δύο παθήσεις είναι άμεσα συνδεδεμένες. Τα πιο ενδεικτικά συμπτώματα είναι: ερεθισμός των ματιών, κνησμός, ερυθρότητα, βλεννώδεις εκκρίσεις και θολή όραση.
Οι ασθενείς με βλεφαρίτιδα παρουσιάζουν συχνότερα φλεγμονές στα βλέφαρα στη μορφή χαλαζίων ή κρίθης. Επίσης, οι ασθενείς με βλεφαρίτιδα παρουσιάζουν πολύ συχνά ακάρεα (Demodex) στο βλεφαρικό χείλος τα οποία και επιδεινώνουν τη πάθηση και είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν.
Η γρήγορη διάγνωση αλλά και η σωστή θεραπεία μπορούν να βοηθήσουν τον ασθενή γρήγορα και αποτελεσματικά.
Η αντιμετώπιση της βλεφαρίτιδας, εκτός από τη σωστή υγιεινή των βλεφάρων και τη χρήση κολλυρίων η σπρέι, περιλαμβάνει, ανάλογα με τη περίπτωση, τοπική θεραπεία με σκευάσματα, θεραπεία από το στόμα η ακόμα και φωτοθεραπεία με τη μέθοδο IPL (intense pulsed light).